wagen Krampe

 

Inget år är det andra lik, varje år bjuder på nya utmaningar, hinder, hot, möjligheter. 

År 2016 har hitintills bjudit på en tuff spannmålsmarknad med låga priser, följt under senvåren av en tydlig prisuppgång där marknaden idag verkar vara på väg in sjunkande priser igen då man börjat skörda i södra Europa.  Farm Mac har idag pris-säkrat stora delar av årets växtodling, något som gjordes tidigt, innan fallen. Trots detta kommer vi att ha ett par tusen ton vete till salu i höst.

Efter solsken kommer…..regn

Alla har vi gått på tå efter en av historiens torraste majmånader men nu verkar i grevens tid regnet vara på väg in. Stämmer bara SMHIs uppgifter för en gång skull, kommer här 50 välbehövliga millimetrar denna vecka. På de styva lerorna står veten stark, på den lättare jorden har avkastningen påverkats.

Mer slanglagring

Under vintern har vi bytt ut hela maskinparken som gått på slanglagring under de senaste åren och med en helt ny armada med överlastningsvagnar, slangläggare och urtagare ska vi i höst hantera mer än 30 000 ton spannmål från Grillby i Uppland till Tågar i söder. Som vanligt kommer det att bli en utmaning att klara att arbeta på många ställen samtidigt. Därtill kommer vi att fortsätta med en del legolagring och hantering åt externa köpare i vårt centrallager på Halmstadgården.

I lagret har det varit mycket gods in och ut under vinter och vår och i verkstaden har vi arbetat med mycket anpassningar av olika detaljer för olika projekt åt Farm Mac. Det märks att företaget har snurr på försäljningen! 

Oro

Det är med allt större oro vi följer Kemikalieinspektionens arbete med tillstånd för olika växtskydd. Utbudet blir allt magrare och alternativen är nu få. Ologiska begränsningar hamras fram i en aldrig sinande ström, ibland undrar man om någon enda av deras tjänstemän besökt ett enda svenskt jordbruk. Något är allvarligt fel här.

Semestrar

När så gödsling och sprutning går mot sitt slut väntar rensning av utsädesodlingar, flyghavre-och renkavlebekämpning. Det ska hackas i företagets ca 100 ha betodling. Tyvärr börjar vi få en känsla av att kampen mot renkavle redan är förlorad, vi finner enstaka plantor i många fält och trots intensiva och kostsamma insatser för att förhindra spridning, ökar rankavlen år för år.

Slutord

Vi hoppas nu att det kommer ca 150 mm regn innan midsommar. Att spannmålspriserna går upp 30%. Att vi inte har några större haverier på maskiner under skördesäsongen. Att det inte regnar i början av augusti när vi ska få rapsen sådd och att regnet kommer med ca 30 mm dagen efter sådden. Att vi alla får leva i fred och endräkt och att sommarsemestern blir avkopplande för oss alla i verksamheten liksom för dig, du som läser detta.

Glad midsommar önskar Teamet på Farm Mac Agro