växtskyddsbehandlingar

Den sista veckan har varit intensivt med omfattande växtskyddsbehandlingar och en ständig balans mot ett dåligt väder. Det mesta har dock landar som planerat, även om vi alltmer noterar skador av rödsoteviruset. Från början estimerade vi att ca 10 ha var skadat, nu ökar fynden dag för dag. Detta verkar vara det nya gisslet detta år – det är väl en del av charmen av bondelivet – förra året var det gulrosten som stod i fokus och nu i år är det rödsoteviruset.

I fält hittar vi också renkavleplantor och losta, handplockning gäller kommande vecka för att kontrollera dessa invasiva ogräs. Vi noterar också förekomst längs vägar på nya ställen, indikerar sannolikt otäkta transporter på väg.

Alla grödorna har kommit upp bra, vissa skador från höstens betstuktor i korn och ärtfält, men inget alarmerande.

Går allt som det ska så kommer vi att montera den nya motorn i vår Claas 600 tröska kommande vecka. I tork- och lagring fortsätter arbetet med att städa och finjustera maskinerna inför skörd, alltmedan vi nu nästan är klara med serice och genomgång av alla maskiner som ska vara igång i höst. I verkstaden sker fullt med monteringsarbete på flyttbara väggar som vi antingen själva ska använda eller som ska ut till slutkund.

Vad skönt tycker nog flera av oss att det snart barkar mot sommarsemester, fast det är mycket som ska lösas innan dess. Bl.a. ska hela gården stensättas på Halmstadgården inför skörd.