Rapsen står i full blom

Sköna maj. Månaden då träden slår ut, blombuskarna frapperar i de skönaste färger, lökväxterna sprider sin månfasetterade kulörer över rabatter och hägn. Månaden då Odalmannens själ växer och får ny kraft. En intensiv månad då mycket ska hända.

Rapsen står nu i full blom. Kan det bli vackrare än med dessa ändlösa fält med gul fägring? Kanske blir 2015 ett år vi kommer att komma ihåg många år framöver, när rapsen nådde en upp över axlarna och sidoskotten matade frön långt in i skörd? Förvisso är blomningen en vecka senare än fjoråret men samtidigt är det svalt väder och lagom fuktigt. Kunde bara ha varit lite varmare så humlor och bin hade vaknat ordentligt, å andra sidan verkar de moderna hybriderna svara mindre mot insektspollinering än linjesorterna så detta är kanske inget större problem. På de tidigaste fälten pågår nu svampbehandling. Höstens etablering med kycklinggödsel innan sådd har varit rena livselixiret för en fin etablering!

Åkerbönorna har kommit fint, första gången på många år med denna grödan, ska bli spännande att följa både avkastning och priser mot hösten.

Av de tre vetesorterna vi odlar sticker för första gången Mariboss ut ordentligt. Sorten mår extremt bra efter vintern och har svarat snabbt på biogödsel. Trots att sorten används som andra- och tredjeårsvete imponerar den ordenligt.

Ellvis är som vanligt stark och svarar väl både som första, andra och tredjeårsvete. Julius uppvisar en del besvärande utvintring men efter genomgång är det endast ca 10 ha av den totala vetearealen på ca 750 ha som påverkats menligt av vinterns härjningar.

Vårkornet kommer fint liksom ärtorna. För ärtornas del har det hitintills varit lite för kallt för ogräsbehandling men nu kommer varmare väder och då är det snart dags. Kornet fortsätter att utvecklas. Årets sort – Irina – ser ut att utvecklas väl.

Under tiden pågår förberedelserna i verkstaden för kommande sommar- och höstaktiviteter med slanglagring av spannmål. Efterfrågan är stor och maskinerna måste vara i tipp top skick för årets arbete. Samtidigt måste tyvärr en motor bytas i tröskan – surt sa räven, man kan undra varför inte en av de största trösktillverkarna kan leverera motorer som är anpassade till tröskstorleken och som håller för många timmars hårt arbete. På Halmstadgården kommer det också många in- liksom utleveranser av maskiner, delar till torkar och planlager mm som ska ut till slutkunder. Försäljningen har varit exceptionell i år och många projekt har nu gått in i slutförandefas.

Vårt arbete rullar vidare….