Våren började tidigt i år och med en stor andel höstsådda grödor var vårbruket snabbt över. Grödorna står bra men visst finns det fläckar i vetebeståndet på några fält. Rapsen står i full blom och med den väderlek som varit kommer i alla fall de först blommande fälten att sprutas med svampmedel.

 

Med de nya förgröningsstöden blev det en hel del korrigeringar för att få till rätt underlag inför SAM-ansökan, bl.a. odlar vi nu både åkerbönor och ärtor. Men, vad är miljöprofilen på alla dessa gamla långliggande trädor som nu tagits i bruk bara för att kunna flytta över dem till rätt grödkod? Efter fjorårets fantastiska betskörd har vi ställt in betsättare och upptagare längst in i lagret – förhoppningsvis kommer de ut under 2016 men ekonomin i betodlingen är fortfarande inte helt klar.

I fält rullar det på ganska intensivt med både tillsyn, gödsling och sprutning. Verkstaden är full med servicearbeten på maskiner liksom maskinstationsmaskiner samt olika utleveranser för Farm Mac AB. Innan det blir för varmt ska vi ha torkar och lager städade och planering för läggning av 2000 m2 sten på gårdsplanen på Halmstadgården pågår för fullt.

Vintern har varit full av rockader – vilken föränderlig värld vi lever i! Dollarn som gått till skyarna och Euron som kunde valutasäkras på 9,60. Spannmålspriser som var uppe och vände mot 2 kronor per kilo och som nu vid skörd lär landa kring kronan. Eller vinterns inköp av diesel för dryga 9 kr litern. Eller borttagandet av dieselrestutitionen som i princip tog bort hela prisfallet på energi som skedde i vintras. Eller att vi tappar över 1000 kronor per ha med den nya jordbrukspolitiken. Lyckligtvis har vi agerat i tid och sålt i princip all spannmål. Växtskyddet gick i snitt upp 9% i år men med inköp i höstas stannade detta vid en marginell prisuppgång för vår del. Vilket får en att undra hur industrin år efter år kan kollra bort jordbrukarna genom att sätta priserna först efter det att brukarna har nödgats beställa och använda produkterna, vi menar, vilket årtusende lever vi i egentligen? 

Trots allt ser året ganska ljust ut – chocken kommer väl inför 2016 när alla nya kostnader och minskade intäkter fullt ut slår igenom i det Skånska jordbruket. När intäkterna minskar måste antingen verksamheten effektiviseras motsvarande eller kostnaderna minska. Som vanligt får vi satsa på ökad effektivisering samt pressa våra kostnader maximalt.

Skånskt jordbruk står inför stora förändringar!